Jaar van de Molens 2007

Een Jaar vol Molens is van start gegaan! Stichting Jaar van de Molens 2007 is al enige tijd ‘in bedrijf’ om dit gelegenheidsjaar op te tuigen. Het Jaar van de Molens 2007 refereert aan 1407, het jaar waarin het  600 jaar geleden is dat de eerste poldermolen in Nederland werd gebouwd.

Waarom ‘een jaar van’?
Molens zijn als ‘landmarks’ niet weg te denken uit 'het geheugen van Nederland'. Molens vertellen ook verhalen over ons gedeelde verleden. Over onze strijd tegen het water, over de ontwikkeling van onze landbouw en onze stedelijke economie. Wat dat betreft kunnen alle organisaties die betrokken zijn bij het behoud van de molens van Nederland hun trots uitdragen en feest vieren.
Aan de andere kant is er de zorg die wij met elkaar delen voor het behoud van de molens van Nederland, dáár willen we met dit jaar ook aandacht voor vragen. Dit doen wij heel concreet door middel van allerlei acties.

Ouderwetse gezelligheid voor jong en oud!
Een van de vele activiteiten die in dit jaar georganiseerd gaat worden is van ouderwets vermaak. Het vertellen van verhalen is een traditie die van oudsher werd uitgevoerd in zowel stad als op het platteland. Er bestaan ook verhalen in deze traditie die over molenaars gaan. Tijdens dit evenement staat de vertelkunst centraal. Het verhaal is een bewerking van het boek ‘Krabat’ dat in de jaren zeventig de Europese jeugdliteratuurprijs kreeg.

In een molen in het Beierse Thuringerwoud gebeuren rare dingen. De molenaar heeft twaalf leerlingen en elk jaar sterft er één op oudejaarsdag. Op een nieuwjaarsdag meldt Krabat zich bij de molen. Hij doet een aantal vreemde ontdekkingen. Zo blijkt ontsnappen uit de molen niet mogelijk. Uiteindelijk wint Krabats liefde voor een meisje het van de duistere praktijken van de molenaar. Maar dat gaat niet zomaar…
Dit evenement is het best te omschrijven als een visueel hoorspel. Het publiek zit voor de verteller en vanuit boxen die rondom het publiek staan, komen de geluiden. Op deze manier zit het publiek midden in het verhaal.
Een onvergetelijke avond is gegarandeerd!

Zie ook het nieuwsbericht over de Vertellus.

Waar draait het om in het Jaar van de Molens?

Het doel van het Jaar van de Molens, dat in 2007 wordt gevierd, is simpel: meer vrienden, leden en geld voor al die verenigingen en stichtingen die zich het lot van de molens aantrekken. Dat willen we bereiken door, samen met alle lokale molenorganisaties en via provinciale commissies, de publieke en politieke belangstelling voor de molens sterk te vergroten. Daartoe organiseert Stichting Jaar van de Molens 2007 allerlei landelijke activiteiten en ondersteunt het provinciale, regionale en lokale organisaties bij het opzetten van eigen evenementen.De Molen van Sassenheim compleet

© 2005-2012 Alle rechten voorbehouden: Stichting "De Molen van Sassenheim"
Disclaimer