Molen in handen van een stichting

Nadat de firma was opgeheven worden de landerijen en de gebouwen door de Gemeente Sassenheim aangekocht om te zijner tijd plaats te maken voor woningbouw. De gebouwen worden echter tot 1989 door diverse bedrijven gehuurd. De laatste huurder was een zeefdrukkerij die de technisch dienst in de molen huisvest. In 1990 zal dan volgens de berichten in de pers de beuk er in gaan. Dit bericht is aanleiding tot de oprichting van een Stichting Oud Sassenheim op 8 februari 1990. In april 1990 wordt er door handtekeningenactie van de stichting een verzoek aan de minister van welzijn, volksgezondheid en cultuur om de romp op de monumentenlijst te plaatsen, de molen onderachtkant gered van sloop. Op 27 augustus 1993 draagt de gemeente Sassenheim de molenachterkant in eigendom over aan de in 1992 opgerichte Stichting “De Molen van Sassenheim” onder voorwaarde dat binnen dertig jaar de molen weer geheel in oorspronkelijke staat moet zijn gerestaureerd.
De molenstichting laat in november 1993 tot zomer 1994 de buitenkant geheel in oorspronkelijke staat restaureren dankzij diverse giften van gemeente, bedrijven, fondsen, en bevolking kan deze restauratie worden gefinancierd.
In 1996 werd door het verkrijgen van een legaat het dak geheel vernieuwd en werden de vloerbalken geconserveerd tegen houtworm. Houtkever, zwam en houtrot. In 1997 zijn de oude houten vloeren vervangen door nieuwe grenen vloeren en tevens werd er een toilet ruimte gemaakt op de begane grond en een afsluitbare meterkast. In september kreeg de stichting van de gemeente 300 m2 oude straatklinkers geleverd (van de menneweg naar het oude sportpark). Deze klinkers zijn gebruikt voor de bestrating rondom de molen. De straat zijde is afgezet met kleine sierpaaltjes in antiek model. Ook waren er diverse sponsors die binneninventaris beschikbaar hebben gesteld.

In 1998 kende het Schipholfonds een aangevraagde donatie voor een deel van de binnenrestauratie van de molen toe. De donatie bedroeg 20.000 gulden. Daarmee werd een centrale verwarming in de molen aangelegd en een complete elektrische installatie, waaronder een centaal afzuig systeem.
De Firma van Rooyen Hekwerken uit Voorhout schonk de stichting een zeer oud smeedijzeren sierhek.
Dit sierwerk is door vrijwilligers gerestaureerd en geplaatst. De molentuin werd aangelegd en via de gemeente en nuon kwam de stichting in het bezit van twee oude lantaarnpalen met kap.

In het jaar september 1999 werden de muren gestukadoord doordat de gemeente een renteloze lening gaf van 25.000 gulden. Kort daarna komt de stichting in gesprek met stichting Trias die graag de molen wilde huren voor kinderopvang. Na diverse gespreken met gemeente voor toestemming te krijgen voor verhuur kwam dit tot stand. Van 2000 tot 2005 werd de begane grond verhuurd aan stichting Trias voor Peuterdagopvang. De eerste etage wordt nu gebruikt voor expositie en vergaderruimte en de tweede etage is archiefruimte voor stichting Oud Sassenheim en Stichting de Molen van Sassenheim. Sinds maart 2005 wordt tevens de eerste etage verhuurd aan De MarJolijn die op dinsdag en donderdagavonden een workshop houden. Voor meer informatie hierover zie: www.demarjolijn.nl
De Molen van Sassenheim compleet

© 2005-2012 Alle rechten voorbehouden: Stichting "De Molen van Sassenheim"
Disclaimer