Restauratie

Van de voormalige korenmolen is de stenen onderbouw een aantal jaren geleden gerestaureerd, voor foto's van de restauratie kunt u op de kleine fotootjes hiernaast klikken om een vergroting te krijgen. In het volgende overzicht wordt er van uit gegaan dat hieraan niets meer hoeft te gebeuren, behoudens dan het verwijderen van het dak en het vervangen van een aantal gecreosorteerde balken, die achteraf toch veel geur verspreiden. Uitgangspunt is dat de molen zoveel mogelijk gaat lijken op de nog complete voorganger. Het achtkant en de kap zullen daardoor met riet worden bedekt. Door het bebouwen van de omgeving van de molen en het gebruik van vuurwerk bij de jaar wisseling is de kans op brand in de molen vele malen hoger geworden. In deze situatie is een voorziening om het riet tijdens het afsteken van vuurwerk nat te maken zeer gewenst.

In eerste instantie wordt uitgegaan van een molen zonder binnenwerk, maar wel met de mogelijkheid om dit nog eens aan te brengen. Hiertoe is het wel gewenst om wel vaste een spil aan te brengen, aangezien het later veel meerkosten geeft om dit te doen.

Voor de restauratie van de molen tot complete Korenmolen moet naar schatting van de afdeling Molens van de Provincie Zuid Holland nog gerekend worden op € 400.000, -. Om dit bedrag in belangrijke mate te kunnen drukken wordt al een aantal jaren uitgekeken naar een mogelijkheid tot het overnemen van een bestaande houten achtkantige bovenbouw. De kans op het vinden van een passende bovenbouw is in ons land klein maar niet onmogelijk.

Om de restauratie te realiseren hebben we deze in drie fasen uit gezet:
1.
Verwijderen en aanpassen dakconstructie onderbouw
Compleet achtkant met spil zonder dakbedekking
Kap met bovenwiel en staartstuk
2.
Balie of stelling
Rietdek achtkant
Rietdek kap
3.
Deuren, dakkisten, ramen en trappen
Leveren bovenas
Gevlucht (roeden plus tuigage)
Bliksembeveiliging en brandpreventie
Kraanhuur en transport

De Molen van Sassenheim compleet

© 2005-2012 Alle rechten voorbehouden: Stichting "De Molen van Sassenheim"
Disclaimer